Vad är kognition?
Begreppet kognition handlar om hjärnans arbete med att uppfatta och bearbeta information. De kognitiva förmågorna låter oss rikta och hålla kvar uppmärksamhet, hantera tid, lösa problem, komma ihåg, sätta igång med aktiviteter och hejda impulser. Vi använder våra kognitiva förmågor hela tiden, för praktiska vardagliga uppgifter, för studier och arbete och för att samspela med andra människor.
Vad är kognitivt stöd?
Kognitivt stöd är allt som kan stötta de kognitiva förmågorna: sånt som gör det lättare att förstå, planera, komma ihåg och organisera vardagen. Kognitivt stöd kommer i flera former. Det kan vara praktiska hjälpmedel och verktyg, som post-it-lappar, mobilkalender och timer. Det kan bestå av bildstöd, text eller ljud. Det kan också vara ens egna knep och strategier, som att koppla ihop nya rutiner med sådant man redan gör eller att lägga en sked i skon för att komma ihåg att ta med matlådan på morgonen. Kognitivt stöd kan också bestå av anpassningar av miljön, som att skärma av en arbetsplats för att underlätta fokus.
Exekutiva förmågor är en del av de kognitiva förmågorna, och sådant som på engelska kallas för executive functioning tools, verktyg för exekutiva funktioner, kan ofta under svenska gå under begreppet kognitivt stöd.
På instagramkontot @kognitivtstod finns många exempel på vad kognitivt stöd kan innebära!
Vem behöver kognitivt stöd?
Behovet av kognitivt stöd varierar mellan olika individer, men kan också se olika ut för en och samma person över tid, eftersom de krav som ställs på oss och de förmågor vi har varierar genom livet. Du använder säkert redan olika varianter av kognitivt stöd i din vardag, även om du inte tänker på att det är vad du gör: till exempel klocka för att hålla reda på tiden, kalender för att inte glömma viktiga händelser och inköpslista för att minnas du man ska handla.
Det finns mängder av orsaker till kognitiva funktionsnedsättningar, alldeles för många för att räkna upp alla här, men några exempel är:
✦ Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism
✦ Inlärningssvårigheter eller intellektuell funktionsnedsättning
✦ Stress och sömnbrist. Tillfällig stress påverkar våra kognitiva förmågor i stunden om stressnivån blir för hög, och om vi är stressade under en längre tid kan vi utveckla allvarligare tillstånd som till exempel utmattningssyndrom
✦ Näringsbrist, till exempel vitaminbrist, men även vanlig hunger
✦ Hormonförändringar, så som vid pubertet, menstruation och graviditet
✦ Hjärnskada på grund av exempelvis våld, fall eller sjukdom
✦ Demenssjukdom
✦ Normalt åldrande utan demens
✦ Kronisk smärta
✦ Psykiska sjukdomar som depression, ångest och schizofreni
✦ Sjukdomar som MS, ME/CFS, långtidscovid, Parkinsons, Huntingtons, diabetes, cancer, njursjukdomar och urinvägsinfektion
✦ Biverkningar av läkemedel eller andra behandlingar